16 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

D.O Montsant

Text: www.domontsant.com



La D.O Montsant va néixer l'any 2001 integrada pels municipis i cellers que, fins a aquesta data, formaven la subzona Falset de la denominació d'origen Tarragona.

Des de llavors, ha viscut, un creixement espectacular. Durant 10 anys, la DO Montsant i els seus cellers (actualment 57 cellers i 44 empreses comercialitzadores) han hagut d'enfrontar a un gran repte: fer-se un lloc en el competitiu i exigent mercat del vi.

Ha costat i costa perquè és un repte constant, que ha d'encarar mantenint-se fidel a una filosofia. I en el territori Montsant, amb 1.900 hectàrees i una producció global de 5 milions d'ampolles, som fidels a la qualitat i la singularitat del producte.
Darrere dels èxits aconseguits per la DO Montsant hi ha l'entusiasme dels cellers, cooperatives i de les persones que hi ha al capdavant, en molts casos enòlegs de menys de 40 anys. A la D.O Montsant creiem que la joventut, si ve avalada per una sòlida tradició, és sinònim de futur, de noves idees, d'experimentació.

 
     

 

VINS:

El tast dels vins de Montsant ens evoca les fragàncies dels seus paisatges. En els cellers de la denominació s'elaboren molts tipus de vi: blancs sedosos, negres concentrats, rosats perfumats, vins dolços amb història ...

BLANCS:

Els vins blancs del Montsant es diferencien dels altres per la seva sedositat. Vins elaborats amb les varietats Macabeu i Garnatxa Blanca, amb personalitat gustativa i aromes elegants i subtils.
Càlids blancs joves i vins fermentats en barrica que allarguen la seva posterior vida en ampolla.
Vins fermentats en barrica estil de Borgonya, més densos i complexos, amb molts més matisos i evolucions en el tast.

NEGRES:

Elaborats a partir de varietats negres, amb especial atenció a les autòctones, garnatxa i carinyena.
El secret del color dels vins negres el trobem en la pell dels grans de raïm, que és on trobem el color.
A més, també podem trobar altres components com els tanins, que són els responsables de la seva longevitat. Les vinyes velles, molt presents en Montsant, produeixen vins més complexos.

ROSATS:

Els vins rosats estan guanyant presència a la DO Montsant en els últims temps.
Habitualment les varietats més utilitzades són garnatxa i syrah, una varietat que no és autòctona però que s'ha adaptat molt bé als terrenys de Montsant.
En boca, els rosats de Montsant acostumen a ser molt afruitats, amb presència de fruites del bosc, principalment, potents però elegants al mateix temps, llaminers i amb caràcter.

KOSHER:

Es tracta d'un vi elaborat segons la Llei Jueva.
Consumit per les principals comunitats hebrees del món. En hebreu, "kosher" significa pur i es refereix a que tot el procés d'elaboració ha estat certificat per un rabí o per una persona autoritzada per la comunitat jueva seguint les normes Kashruth.
Perquè un producte sigui autoritzat cal conèixer els productors fins a la tercera generació (saber el seu origen).
Els processos d'elaboració són semblants als vins convencionals, encara que amb algunes peculiaritats. En el cultiu no s'utilitzen substàncies químiques. Cada tràfec del vi i cada operació del celler ha d'estar supervisat per la persona designada, evitant la utilització de gelatines en la clarificació del vi. Per a la fermentació s'utilitzen únicament els llevats autòctons, procedents de la pròpia pell del raïm.

ALTRES VINS:

La nostra zona va aconseguir fama a tot el món per l'elaboració dels vins generosos: rancis, dolços, misteles ...
Vins que van donar la volta al món des del segle XIX i que avui recuperen el seu antic prestigi com a producte gourmet.
El vi ranci és un vi de licor tradicional, molt singular i típic de la zona, obtingut per via oxidativa en bótes de fusta de roure a partir de vins blancs o negres.
Aquests vins arriben a obtenir entre 15-20% vol. de grau alcohòlic. La mistela s'obté a partir del most de raïm, al qual s'afegeix alcohol vínic, que inactiva l'acció dels llevats. S'obté així un vi dolç amb una graduació alcohòlica entre 15% i 20% vol.