16 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita al Parc Samà


El Parc Samà es troba entre els municipis de Cambrils i Montbrió del Camp, a 90 metres sobre el nivell del mar, a 5 kilòmetres de la costa i entre les rieres d'Alforja i Riudecanyes.

El realitzador i promotor del parc va ser Salvador Samà Torrens, marquès de Marianao. El parc conserva aquest sabor romàntic dels últims anys de l'època colonial, ja que el marquès era successor d'una família establerta a Cuba, i va voler traslladar al Baix Camp, l'ambient exòtic de la perduda colònia. Per això va encarregar el projecte del jardí a Josep Fontseré Mestres (autor del parc de la Ciutadella de Barcelona).

Amb les seves 14 hectàrees aquest parc pot ser considerat com una de les millors representacions de la jardineria romàntica del segle XIX del Mediterrani espanyol.
 

 
Torre-mirador a una cantonada del parc   Un dels ponts amb la cascada al fons

 


Encara avui romanen en bon estat la mansió de qui va ser el seu primer propietari, una torre-mirador construïda en els límits de la finca, belles fonts i rierols que recorren un bosc de pins pinyoners.

Entre les espècies de palmeres i plantes més interessants que es troben en aquest jardí destaquen les Brahea armata, Butia capitata, Chamaerops humilis, Phoenix canariensis, Phoenix dactylifera, Phoenix reclinata, Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera i Washingtonia robusta.

El traçat del Parc Samà obeeix a una composició per eixos, ordenats per camins, amb arbres alineats als costats, o per espais oberts entre els elements arquitectònics importants.

La casa i el llac-estany són els centres de gravetat del conjunt del parc; els segueixen en importància la torre Angulo i la cascada.

El llac, amb el seu canal i cascada, forma el centre més atractiu del parc. Hi ha 3 illes, enllaçades per ponts fets amb ciment imitant troncs de fusta. En la illa central, sobresurt una muntanya de singular bellesa, construïda amb gruixudes roques que en el seu interior formen una gruta amb embarcador. Un mirador amb un temple petit remata el conjunt. El canal dóna a una original cascada que abasteix d'aigua tot el llac.

 

 

 

 
Llac central i la gruta   Font de les conquilles