16 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita a la pedrera del Mèdol


Aquest bell paratge, avui recobert per una espessa vegetació, va ser una de les pedreres més utilitzades en època romana, de les quals són conegudes pels voltants de Tarragona. En el moment de màxima activitat constructora de la Tarraco imperial, es van extreure més de 50.000 m3 de roca.
 


Vista d'una zona de la pedrera

 


L'excavació té uns 100 metres de llarg i 50 d'amplària. Podem contemplar encara les petjades deixades per l'extracció de grans blocs en les parets verticals. La magnitud del treball llavors ha quedat reflectit en el monòlit o agulla, tallada en la pedra a mesura que es feia l'extracció, que roman com testimoniatge. Aquesta és un bona mostra de la gran capacitat d'organització i enginy dels romans.

 


Pedra tallada vertical (monòlit) al centre de la pedrera

 


La gran demanda de l'època imperial va ser la causa de l'explotació d'altres pedreres, la mayoria de les quals s'han continuat explotant en èpoques més recents, però en proporcions més moderades. Generalment es troben més a prop de la ciutat o bé apareixen associades a un monument específic. Aquest és el cas de l'aqüeducte situat també al costat de l'autopista i de fàcil accés.