15 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Gastronomia - Primers Plats

Canelons

Ingredients per a 4 persones

   · 16 fulles de pasta de canelons ja feta
   · 80 gr. de ceba en dadets
   · 2 grills d'all
   · 1 got d'oli d'oliva
   · 400 gr. de carn de porc picada
   · 50 gr. de fetgets de pollastre
   · 150 gr. de xampinyons
   · 2 tomàquets picats o 100 gr. de tomàquet fregit
   · sal, pebre, orenga
   · 50 gr. de formatge parmesà ratllat
   · 1/2 got petit de conyac
   · 1 got petit de vi blanc

Per a la beixamel

   · 2 cullerades de farina
   · 3/4 litre de llet
   · 50 gr. de mantega
   · 2 rovells d'ou
   · sal, pebre i nou moscada


Introducció:

Tradicionalment a Catalunya es feien els canelons el dia de Sant Esteve (26 de Desembre), festiu a Catalunya, utilitzant pel farciment els sobrants de la carn d'olla del dia anterior (Nadal). Actualment, encara es mantenen els canelons como a plat obligat en moltes llars catalanes el dia de Sant Esteve.

Preparació:

Coure la pasta, refredar-la i mantenir-la en aigua freda fins que hàgim fet el farciment. Poseu l'oli en una paella i afegir l'all i els trocets de fetge de pollastre.

Quan estiguin daurats afegir la carn, prèviament salpebrada. Afegir el conyac i flamejar.

Ara posarem la ceba i ofegarem el conjunt. Incorporarem a continuació el tomàquet picat, l'orenga i els xampinyons. Quan hagi assecat una mica, afegir el vi blanc i deixar que redueixi una mica.

Ara prenem les 3/4 parts d'aquesta picada i el triturem amb el robot, de manera que quedi ben fi. I a això li afegim la quarta part restant. Així ens trobarem algun ensopec que ens alegri el paladar.

Per omplir-los: Estirar la pasta de canelons sobre una taula amb estovalles, o bé sobre un marbre. Posar el farciment en una màniga de pastisseria. Si no disposeu d'ella, també es pot fer amb la cullera. Així condeix menys, clar.

Abocar el farciment amb la màniga i enrotllar la pasta. Untar una placa o font amb mantega o oli d'oliva. Hi ha, qui posa damunt d'això una mica de tomàquet fregit.

Per la beixamel:
Posar a escalfar la llet en un cassó. En altre cassó posarem a fondre la mantega. Quan estigui fosa agreguem la farina i barregem el conjunt. Aquesta operació es fa a foc lent.

Afegir ara a poc a poc la llet calenta i moure amb ajuda de les varetes. Quan estigui llisa i sense grums, afegir la sal, el pebre i la nou moscada. Perque una bechamel surti bona, és necessari que no sàpiga a farina crua. Això s'assoleix deixant-la cuinar de 10 a 15 minuts com a mínim. Però compte, si l'atuell que utilitzeu no és bo es pot pegar tot.

Una vegada feta la beixamel deixar que refredi una mica i afegir els rovells d'ou batent-ho tot. Això ajudarà que surti un color daurat més bonic i suavitzarà la beixamel. Nomès ens queda introduir-lo al forn. Ho farem en dos passos: primer, a forn mig i sense gratinador durant 10 minuts. Segon, empolvorejar el formatge parmesà pel damunt i col·locar al gratinador fins que estiguin ben daurats.