17 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

L'Observatori

Text: www.observatoricastelltallat.com



Situada al centre geogràfic de Catalunya i a una mica més d’una hora per carretera de les principals ciutats de Catalunya, es troba La Serra de Castelltallat.

L’Observatori Astronòmic de Castelltallat es troba a 910 metres d’altura, un entorn certament favorable per a l’observació del cel, l’absència de contaminació lumínica permet fer observacions transparents de gran qualitat.

 
     

 

La cúpula

Es l’edifici destinat a les observacions astronòmiques. Al pis superior hi ha la cúpula de 5,25 metres de diàmetre amb moviments d’obertura i de gir motoritzats, al centre, el conjunt òptic/mecànic, que descansa sobre una columna independent de la resta de l’edifici per no transmetre vibracions.

A l’entresol hi ha una petita sala de control des d’on es controla el telescopi principal, i on hi ha una comunicació directe amb l’edifici de la Rectoria, mitjançant una instal·lació de fibra òptica, de manera que, a la Rectoria es poden projectar les imatges que capta el telescopi a temps real.


A la part inferior de l’edifici de la cúpula, hi ha L’Astrobotiga, on podreu trobar tot tipus d’objectes relacionats amb l’Astronomia.

A l’exterior, hi han dues terrasses d’observació amb subministrament elèctric, on es complementen les observacions del cel, a ull nu i a través de diversos instruments de divers format.

Tot el complex, disposa d’un ampli pàrking, accessos especialment dissenyats per ser utilitzats de nit i accessos adaptats per accedir fins a l'edifici en cadira de rodes.

ACTIVITATS

Bateig del Cel

Una sessió per iniciar-se en el món de l’Astronomia.
Aquesta activitat té una durada de 2 h aproximadament, inclou una xerrada introductòria amb un suport visual d’alta qualitat, explicació de les constel·lacions i els astres més brillants de la nit amb l’ajut d’un raig làser, i l’observació a traves de diversos telescopis d’un recull dels objectes que habiten la volta estelada (galàxies, nebuloses, estels dobles, cúmuls oberts i globulars, planetes i la Lluna).


Mirant el Sol

Una sessió per observar la nostra estrella de prop.
Aquesta activitat té una durada de 1:30 h., inclou, una xerrada introductòria a la vida i existència de les estrelles i el nostre Sol. Una visita a l’interior de la nostra cúpula, i una observació del Sol, amb diversos telescopis, un de projecció, i dos equipats amb filtres d’espectre visual normal, i un feltre d’hidrogen alpha, que ens proporcionen imatges de les taques Solars, i de la granulació de la cromosfera i de les explosions Solars.


Lloguer de l’Observatori

Una opció de luxe, per a poder gaudir d’una sessió exclusiva (tant de dia com de nit), en la qual s’ofereix la possibilitat d’observar més objectes estel·lars.

Lloguer de la Rectoria

Una opció especial, pensada per a grups de 40 persones (aproximadament), es tracta d’una sessió del Bateig del Cel, on es fa la xerrada introductòria habitual a tot el grup (veure Bateig del Cel), i desprès l’observació habitual partint el grup en dues parts.