16 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta per la Serra de Rubió

Text: www.airev.com



RUTA PER LA SERRA DE RUBIÓ

La comarca de l'Anoia, es configura a partir de 3 unitats geogràfiques: la conca d'Òdena, situada a la part central, l'altipla de Calaf (Alta Anoia) i l'Anoia Sur, que és la part de limita amb el Baix Llogregat a partir del Congost de Capellades. La comarca es situa a l'extrem de la Depressió central Catalana i entra en contacte amb la Serralada Prelitoral.

 



La Serra de Rubió, és una de les principals unitats de relleu que hi trobem: El terreny del terme municipal és de caliaza i es caracteritza pels grans desnivells a causa de l'accidentat de la mateixa serra. La zona forestal del terme ocupa unes 3.000 ha.

 



La Vegetació, majoritàriament són les pinedes de pi blanc, roures i alzines, la resta de vegetació és mala herba i romaní. El 1986 va tenir lloc la coberta de boscos frondosos de pi blanc i alzinars. El terme municipal forma part de la frontesra de l'Anoia i delimita amb la comarca del Bages, amb els termes municipals d'Aguilar de Segarra i Castellfollit del Boix.

El clima, de Rubió a diferència d'altres de la zona pre-litoral i a causa de la seva alçada, no és clima mediterrani típic sinó més aviat un clima extrem amb hiverns crus i estius calorosos.

 



La Serra hi ha ubicat el projecte del parc eólic, el qual és considerat el més important de Catalunya fins el moment. Aquests autogeneradors són capaços de produïr energia per unes 30.000 vivendes. La instal.lació del parc eólic es va realitzar durant el 2004.

El parc eólic de Rubió, està situat dins el terme municipal de Rubió i delimita amb els termes de la Conca d'Odena i de la comarca del Bages.

Aquest ofereix visites guiades per a donar a conèixer la Serrra, aportar informació actualitzada sobre l'energia eòlica, divulgar les energies renovables i fomentar actituds d'estalvi i eficiència energètica.

 



A partir del Parc eólic, hi ha diferents rutes per a fer en cotxe, senderisme o BTT, tot per la Serra, junt a la Conca d'Òdena. Rubió i la serra enmarquen el municipi rural amb una població molt diseminada en masíes. El municipi conté petits nuclis de població al voltant del Castell de Rubió, en el Pla de Rubió i Sant Martí de Maçana i un altre gran número de masies disperses al voltant del terme. Es un dels municipis més grans de la subcomarca de l'Alta Anoia i a la seva vegada té la població més reduïda de tota la zona.