16 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La Vila Vella de Tossa


Una de les atraccions turístiques la més visitada de Tossa de Mar és la Vila Vella, la vella ciutat, que és totalment envoltada per una muralla medieval amb quatre torrasses i tres torres cilíndriques de vigilància. La Vila Vella domina la Badia de Tossa amb les seves platges blanques des de 70 metres d'altura i ofereix simultàniament una vista panoràmica sobre Tossa de Mar i les muntanyes de la Selva. Avui, la vella ciutat és classificada monument històric i allotja diversos monuments que expliquen la història de la ciutat catalana tan rica en tradicions.

Dues portes de la muralla ofereixen l'accés a la Vila Vella. La muralla és l'única de la costa catalana que quedava sense grans danys. Ella protegia, amb les seves torres de vigilància, la vella ciutat sobretot al segle XVI contra els atacs dels pirates que venien d'Àfrica del Nord. La muralla va ser ja construïda als segles XII i XIII en la seva forma actual i va ser completada al final del segle XIV amb el Torre de Ca Magí que es troba fora de la muralla. La fortificació va ser acabada en 1387 i correspon gairebé totalment a l'aspecte actual.

La muralla de la Vila Vella amb set torres de vigilància, tres en forma cilíndrica, que també van guardar els seus noms originaris: Torre del Codolar, Torre dels Hores i Torre d'en Joanàs. En la seva època de glòria es trobaven, l'antiga església (església de Sant Vicenç) del segle XV i el palau del governador (Casa del Governador) del segle XIV, aproximadament 80 cases dins de la fortificació.

El Far de Tossa (el far de Tossa), el "camí de la llum " entre Calella i Palamós, domina a Vila Vella. El far va ser inaugurat en 1917 i reemplaça llavors els focs d'antany. Al costat del far es troba el Centre d’ Interpretació dels Fars de la Mediterrània que explica tots els aspectes dels fars del Mediterrani. Avui, el centre està dirigit per la Generalitat de Catalunya, el govern de Catalunya, i considerat com a referència en preguntes de la història, desenvolupament i els mètodes de construcció dels fars.

L'edifici el més fotografiat de la vella ciutat, de la Vila Vella és probablement la vella ruïna de l'església gòtica, església de Sant Vincent, que va ser construït al principi del segle XV i derruïda al segle XIX quan els francesos van emmagatzemar explosives dins de l'edifici que explotava probablement per accident. Els ciutadans de Tossa destruïen després parts suplementàries utilitzant les pedres de l'església per a la construcció de les seves cases. El àpside amb l'escultura del patró de la vila, restes del cor, una capella dreta així com una part del campanar de l' església de Sant Vicenç són les úniques parts que queden fins avui.

A l'edifici gòtic Casa del Governador, que va ser construït al segle XIV es troba avui el Museu Municipal de Tossa de Mar que va ser inaugurat l'1 de setembre de 1935. El museu, que engloba també la Torre del Codolar, és considerat com el primer Museu Modern de Catalunya. Aquí es troba també el mosaic de la vil•la romana dels Ametllers amb la inscripció Turissa, el nom romà de Tossa de Mar. Nombroses peces de l'exposició documenten la història de Tossa del paleolític fins a l'Edat Mitjana. El Museu Municipal disposa també d'una exposició excepcional dels artistes que van treballar a Tossa en els anys 30. Entre els quadres es troba també l'obra mestra El Violinista Celeste de Marc Chagall.

Durant un passeig pels petits carrerons estrets de la Vila Vella el visitant descobreix també l'estàtua la més fotografiada de Tossa: el Monument a Ava Gardner. L'artista catalana Ció Abellí immortalitzava aquí a Ava Gardner que va deixar errar la seva mirada sobre la Badia de Tossa.