17 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita al nucli medieval de Peratallada


El topònim de Peratallada sembla respondre a les fosses de la fortificació que envolta el poble, de pedra tallada, excavada a la roca natural sorrenca.

El poble va ser declarat en 1975 Conjunt Històric-Artístic per la seva monumentalitat sent un dels nuclis més importants de Catalunya quant a arquitectura medieval. D'extraordinari atractiu i bellesa, Peratallada, conserva el seu antic aspecte feudal, amb carrers estrets i tortuosos repletes de façanes romàniques i gòtiques entre altres encants arquitectònics.

En el conjunt monumental destaca el Castell de Peratallada i la Torre de les Hores (rellotge públic). Està tot envoltat de muralles, en bona part tallades i assentades sobre pedra viva.

Destaquem:

Església de Sant Esteve
Construïda en el S.XII d’estil romànic, es compon de dues naus i dos absis.
 


Palau residencial del castell

 


Plaça
L'ambient que es respira, et duu a l'època medieval.

Racó especial
En el banc de pedra hi ha una inscripció que diu "El banc d'en si no fos", que vol dir "Si no fos per això, si no fos per allò altre".

Castell de Peratallada
Situat en el mateix centre de la vila, el castell de Peratallada, apareix citat per primera vegada en un document datat el 8 d'abril de l'any 1065, però la seva existència és sens dubte molt més antiga, ja que durant els treballs de restauració van ser trobats restes de cultures molt anteriors, com la romana i vestigis de l'edat del bronze. De fet, totes les cultures successives des de llavors han deixat la seva petjada sobre les roques del Castell de Peratallada.

A la fi del segle XI, els senyors del castell prenen el nom del poble, i aquest llinatge de Peratallada, s'entronca familiarment amb la casa de CruïIles, i a partir d'aquest moment la família i el seu castell es veuen embolicats en nombrosos avatars bèl·lics relacionats amb la corona d'Aragó. Això duu a la constant ampliació del castell i a la seva posterior transformació en un suntuós palau.

En l'any 64, el castell, que havia passat per diferents mans, es adquirit pels Comtes de Torroella de Montgrí i Marquesos de Robert, que immediatament inicien una completa restauració fins a convertir-lo de nou en el suntuós palau que en els seus bons temps ja havia estat. El resultat va ser tan excel·lent que aquesta obra ha estat considerada com la millor restauració privada d'un castell en tota Espanya.

Grans concerts en els seus jardins inicien una etapa d'esplendor cultural i turístic que Alfonso de Robert, actual Comte de Torroella i Marquès de Robert, ha dut fins a les seves últimes conseqüències convertint l'antic castell feudal en un dels símbols de l'alta restauració de Catalunya. D'aquesta forma, i després de mil anys d'història, el castell ha acabat complint unes funcions completament oposades per a les quals va ser creat. En comptes d'usos bèl·lics i repressors, les seves muralles serveixen per a acollir uns increïbles jardins, uns menjadors palatins, vuit habitacions suntuoses i unes règies estades en les quals diàriament s'ofereix als seus visitants la possibilitat de viatjar en el temps a través del plaer dels sentits.

 

 


Vista general de Peratallada amb el castell al fons



El palau residencial
El palau està format per diferents cossos d'edificació que ocupen una gran extensió al sud-est i a un nivell més baix del nucli defensiu. Presenta un planta complicada, irregular i dispersa. Aquestes construccions envolten un pati central, encara que també hi ha espais oberts, delimitats, en part, per parets.

La façana principal del palau està a llevant i ocupa tot un costat de la Plaça del Castell. En el pis destaquen quatre grans finestres gòtiques amb fines columnes i capitells i arquells trebolats sobre els quals hi ha una singular decoració calada.