16 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita a l'església de Sant Miquèu de Vielha

Text: Parròquia de S.Miqueu de Vielha



Església
Diverses èpoques han intervingut en la seva construcció. Les cinc primeres capelles són del segle XII. En elles dues pintures murals del segle XIV. Les dues últimes capelles de la nau central, segle XV, any 1730, el temple va ser ampliat amb la construcció del creuer i de la cúpula llanterna.

Portada principal
Segle XIII. Va ser afegida a l'església romànica. És digna d'admiració, amb les seves 59 figures, que representen la Resurrecció les figures inferiors i la Glòria les superiors, amb Sant Miquel, arcángel, titular de l'església en el centre i als costats Jesucrist flagel·lat i guarint a un malalt. Les cinc arquivoltes representen d'interior a exterior: àngels, sants, músics, apòstols.

 

 

 
Vista de l’església de Sant Miquèu   Portada romànica

 


Torre
A la portada del segle XIII se li va afegir en el segle XVI, la torre. L'església tenia un recinte enmurallat, amb la seva fossa d'aigua al voltant, complint aquesta torre la funció de campanar, defensa i torre de l'homenatge. El rei Ferran, el Catòlic, l'any 1506, va autoritzar la seva construcció.

Crist de Mijaran
Segle XII. Capella segona dreta. És una peça religiosa i artística de les més preuades de la Vall. Estava, fins l’any 1936, al Santuari de Mijaran, actualment mig derruït a causa de la guerra de dit any. La imatge és un fragment d’un devallament de la creu. Les altres figures, segurament, deurien desapareixer l’any 1472, ja que l’església va se saquejada, amb motiu d’una invasió francesa a la Vall.

Retaule
Segle XV. Vers 1480. Escola catalana. L’autor, anònim “Mestre de Vielha”, sembla ser deixeble de Pere Garcia de Benabarri, que treballà a Barcelona, Lleida i Huesca. Representa primordialment escenes de la vida de Santa Maria i de Sant Miquel. EL quadre central i els tres de l’angle superior esquerra són de Sant Miquel. Les figures que l’acompanyen al centre són els apóstols de Sant Pere y Sant Pau.

Orgue
Construït l’any 1778 pels germans Josep i Llorenç Vicens, de Sant Feliu de Guíxols. Traslladat de lloc i ampliat per l’orguener Rouede el 1858.

Baptisteri
Una obra del segle XII. Com moltes altres piques baptismals que trobem a les esglésies de la Vall. Són, una gran part d’elle, d’un notable valor històric i artístic.