15 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Ruta de l'estany de la Gola i els Tres Estanys.

Text: www.es.wikiloc.com / www.20.gencat.cat



PARC NATURAL DE L'ALT PIRINEU: Ruta de l'estany de la Gola i els Tres Estanys.
 

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, és el tretzè parc natural de Catalunya, i també el més extens; la seva superfície representa més d’un terç de la superfície global de tots els parcs naturals catalans junts. El Parc està situat al bell mig del Pirineu, entre la Val d’Aran i el Principat d’Andorra, i recull les aigües de tota la conca alta del riu de la Noguera Pallaresa i de part de la del Segre.

 



Amb 69.850 ha, el Parc s’estén per 15 municipis pirinencs que pertanyen a les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Geogràficament, l’àrea protegida recorda vagament la figura d’una lluna creixent molt irregular, amb el vèrtex meridional situat al santuari de la Mare de Déu d’Arboló (prop de Gerri de la Sal, al municipi del Baix Pallars) i el vèrtex septentrional al port de la Bonaigua, i amb la cara oriental conformada per la Pica d’Estats, la frontera amb Andorra i la vall de Santa Magdalena.

 

 

 

 


La varietat biològica és un dels elements essencials d’aquestes contrades, tant pel que fa a la vegetació com a la fauna. Els extensos boscos de la zona -pinedes de pi negre i pi roig, avetoses, rouredes, bedollars, freixenedes- constitueixen l’hàbitat d’un gran nombre d’espècies animals,i són alhora un patrimoni verd que impacta els visitants o els excursionistes. El Parc comprèn també ecosistemes fluvials (rius) protegits de gran importància, un fet que de moment és únic a Catalunya.

Tanmateix, els paisatges que albirem són també fruit de segles d’humanització i, per tant, d’explotació dels recursos naturals. Avui en dia,la mineria del ferro (la farga catalana) i la d’altres metalls han perdut llur importància, però la ramaderia i, en menor mesura, l’ explotació forestal encara conserven un pes específic. Testimonis d’aquesta acció produïda per l’ésser humà són construccions com bordes, cabanes, pletes, etc., i també prats i pastures, que configuren un paisatge en mosaic.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha nascut amb una doble vocació: d’una banda, pretén conservar i transmetre als nostres descendents els valors d’aquesta zona privilegiada (un patrimoni natural i cultural privilegiat, un paisatge prodigiós) i,de l’altra, pretén afavorir el desenvolupament sostenible del territori.

 



Podem trobar moltes Rutes per fer dins el Parc Natural, entre elles cal destacar:

 

LA RUTA DE L'ESTANY DE LA GOLA I ELS TRES ESTANYS.
 

Aquesta ruta es compon d'un doble circuit i un tram en comú. La ruta comença a Cerbi per una pista forestal fins una cascada on s'agafa el sender que fent ziga-zagues ens porta al llac de la Gola el qual podem rodejar per l'esquerra, que és per on ho fa la majoría de gent.
 

 



Al fons i direcció SE i per un camí no gaire marcat s'han de fer un parell de collades fins que arribem als Tres Estanys, al final d'ells i per un portell estret hem de flanquejar a mà dreta fins al llac de la Gola, en aquest punt tenim un refugi recent inaugurat on es pot pectornar, també als Tres Estanys hi ha una cabada de pastor.

Des de l'Estany de la Gola i ja de retorn baixarem pel sender que haviem pujat i tornem agafar la pista fins al pontet de l'Ermita de St. Beado, en aquest camí i en uns pasos un xic complicats però no gaire perillosos n'han ficat unes cadenes per agafar-se i que són d'agrair. Des de l'Ermita surt un camí el qual travessa un pontet de troncs i que per la dreta del riu arriba a Cerbi.