16 de Maig de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita al nucli històric de Benavarri

Text: Ayto. de Benabarre



És una de les viles més importants de l'històric Comtat de Ribagorça, del qual va ser capital. Està situada entre les conques del Noguera Ribagorçana i Ésera, i un important nus de comunicacions entre la carretera que va de Lleida a la Val d'Aran.
 


Castell de Benavarri i església de Sta. Maria

 


El seu origen es remunta a l'Alta Edat Mitjana, com així testifiquen els seus carrerons i altres elements arquitectònics, alhora que lligat a un primer castell musulmà que s'aixecaria contra l'avenç dels comtes cristians.

La seva situació estratègica i el seu emplaçament sobre un turó fàcilment defensable, amb tallats gairebé verticals sobre el barranc de San Medard, el van convertir en un punt d'interès militar. És per això que, al llarg de la història, el primitiu castell ha sofert diverses destruccions i d'altres tantes modificaciones.

 

 


Calle del Arco



Actualment, dominant el poble, es conserven restes del castell i de l'antiga església parroquial de Santa Maria, edifici gòtic del segle XV amb un campanar del segle XVI, aixecada sobre les ruïnes d'una primitiva església románica.

La parròquia actual, situada més a baix, és obra neoclàssica del segle XIX i allotja un important museu.

Alguns dels carrers de la vila presenten elements que posen de manifest el seu passat musulmà pel seu traçat i ubicació. Aquest urbanisme va ser assimilat pel món medieval cristià, del qual encara és possible contemplar elements com l'arc apuntat que dóna nom a un dels seus carrers.

 


Església parroquial S.XIX